Koken met Mark #5: Zalmblini’s

Blini’s zijn oorspronkelijk afkomstig uit Rusland, en kenmerkt zich door invloeden uit de pannenkoeken- en poffertjesscene. Je kan ze op verschillende manieren vullen of beleggen. Bijvoorbeeld met zalm. Het gerecht is geschikt als voor-, tussen- of nagerecht, maar ook prima als ontbijt of voor als je zojuist Wie is de Mol? hebt gekeken. Je kan het zowel warm als koud eten.

Benodigdheden voor 4 personen (2 blini’s per persoon)

  • 150 gram pannenkoekenmix
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 300 ml melk
  • 2 eieren
  • 1 citroen
  • 10 – 15 gram gesneden bieslook
  • 200 gram gerookte zalm
  • 125 gram crème fraîche
  • gember
  • peper

Bereiding

De zalm is het makkelijkst. Verdeel deze in 8 gelijke stukken. Klaar.

Maak vervolgens de crème fraîche op smaak met gember en peper (en als je niks om je nieren geeft wat zout). De hoeveelheid is een beetje afhankelijk van je smaak. Waak ervoor dat de gember niet teveel gaat overheersen. Roer het goed door.

Dan het beslag. Meng de pannenkoekenmix en het bakpoeder en voeg al kloppend met een garde de melk toe. Klap er vervolgens twee eieren in en klop deze mee totdat je een mooi egaal beslag heb.

Rasp de schil van de citroen en voeg deze toe aan het beslag, samen met ongeveer 10 gram bieslook. Klop dit geheel nog een uurtje door, zodat je zeker geen klontjes meer in je beslag hebt. Zet wat goede muziek op om deze klus wat te veraangenamen.

Verhit wat boter in een goed verwarmde koekenpan. Afhankelijk van de grootte van je pan en de gewenste maat van de blini’s kun je er steeds een paar bakken. Bak de eerste zijde ongeveer 2 minuten en vervolgens de andere zijde 1 minuut op matig vuur. Blijf het in de gaten houden, de scheidingslijn tussen goudbruin en pikzwart is een dunne.

Na het bakken is het slechts een kwestie van in elkaar zetten. Smeer een laagje crème fraîche op de blini en drapeer de zalm eroverheen. Als het goed is heb je nog wat bieslook over, strooi dit erover.

приятного аппетита!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *