Koken met Mark #3: Onigirazu

Onigirazu is een alternatieve, eenvoudigere versie van onigiri. Onigiri is een van oorsprong Japans gerecht, waarbij rijst in een bal of driehoek wordt gekneed en daarna wordt verpakt in nori (zeewier). De vulling ervan kan echter van alles zijn, wat het net zo veelzijdig maakt als een boterham. Daar kun je immers ook alles op gooien wat je lekker vindt.

Onigiri heeft vaak originele verschijningsvormen, maar de standaard driehoek is al lastig voor elkaar te krijgen. Niet zo zeer het maken, maar vooral het heel houden is lastig wanneer de rijst niet plakkerig genoeg is. Onigirazu to the rescue, want die hoeft niet perse mooi te zijn. Het is wel net zo lekker en blijft gewoon heel.

Een ander voordeel is dat je dit op elk moment van de dag kunt eten. Afhankelijk van de vuling is onigirazu een gezond ontbijt, een smakelijke lunch, een verrassend veelzijdig diner (misschien iets meer maken, alhoewel het snel vult) en ook ’s avonds als snack niet geheel ondenkbaar.

Voordeel 314 (ik sla er even een aantal over, ik heb het druk) is dat het snel te maken is.

In dit recept beschrijf ik twee mogelijke vullingen:

  • tonijn/mayonaise
  • lunchworst/omelet

Benodigdheden voor 2 varianten onigirazu

  • eieren
  • blikje lunchworst
  • blikje tonijn op waterbasis
  • mayonaise
  • norivellen
  • rijst, het liefst een rondere korrel, want deze kleven beter
  • eventueel peper en/of zout

DSC_0171

Voorbereiding

Kook de rijst, en zorg dat deze niet te droog wordt. Het hoeft niet maximaal te kleven, maar wel een beetje. Klop ondertussen de eieren en voeg peper/zout naar smaak toe. Snij twee plakken lunchworst af.

Doe de tonijn in een schaal en voeg 2 eetlepels mayonaise toe. Roer dit goed door elkaar totdat je een mooi mengsel hebt.

Bak daarna de omelet. Zorg dat het ei niet te veel uitloopt in de pan, liever houden we de omelet wat compacter en dikker. Als je een klein pannetje hebt is dat ideaal. Ik ga er zelf een kopen in ieder geval.

Bak vervolgens de plakken lunchworst totdat ze aan beide kanten bruinig zijn. Leg ze daarna opzij bij de omelet zodat deze allebei wat af kunnen koelen.

DSC_0176

Stapelen

Leg een vel zeewier op een bord, en schep er wat rijst op. Verdeel het gelijkmatig over het midden. We beginnen eerst met het tonijn/mayonaisemengsel, deze verspreiden we lekker dik bovenop de laag rijst. Dit dekken we vervolgens af met een nieuwe laag rijst.

Bereidt ook een tweede bord voor met een vel nori en rijstlaag. Bovenop deze rijstlaag leggen we de lunchworst en de omelet en dekken we ook weer af met een rijstlaag.

DSC_0177 DSC_0178 DSC_0179 DSC_0180DSC_0182 DSC_0183

Hoewel ik normaal gesproken een groot voorstander ben van enthousiasme moet ik hier wel een kleine waarschuwing plaatsen. Maak van de vulling geen enorme berg, anders kom je tijdens het vouwproces in de problemen. De zeewiervellen kunnen dan namelijk gaan scheuren.

Vouwen

Vouw de punten van het zeewierblad naar het midden toe en druk het stevig aan. Het moet er uit zien als een soort pakketje. Het vocht van de rijst zorgt ervoor dat het zeewier wat zachter wordt en zich aan de rijst gaat hechten. Eventueel kun je dit proces bespoedigen met vochtige vingers.

DSC_0181

Wacht een paar minuten en pak vervolgens het scherpste mes dat je in huis hebt om de ‘pakketjes’ doormidden te snijden.

Mocht je de onigirazu bereiden voor later, pak het dan in in plasticfolie en snij het pas doormidden wanneer je het gaat eten.

Eet smakelijk!

DSC_0187

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *