Koken met Mark #2: Ossenhaastournedos met honingspruitjes

Ik ben een spruitjesliefhebber. Dat is een redelijk eenzaam bestaan. Wanneer ik iemand vertel dat ik elke week toch wel 2 keer spruitjes eet word ik getrakteerd op gefronste wenkbrauwen, een welgemeend ‘echt waar?!?’, of een combinatie van deze twee.

Volgens mij lust iedereen spruitjes, mits je er maar wat leuks mee doet. Spruitjes koken en er vervolgens wat nootmuskaat overheen strooien zal het voor velen niet doen.

Een simpele methode om eigenlijk alles lekker te maken is kaas. Kaas is fantastisch en ik hoop dat de uitvinder ervan een goede zak geld heeft mogen ontvangen. Dit gaan we vandaag echter niet gebruiken, we moeten onszelf wel een beetje uit blijven dagen. Daarom gaan we honingspruitjes maken!

Om het af te maken bakken we er een lekker stuk vlees bij, een ossenhaastournedos.

Benodigdheden (uitgaande van 2 personen)

– 400 gram spruitjes uit zak
– 2 / 3 eetlepels honing
– 100 gram ontbijtspek
– 50 gram walnoten
– een potje met knoflook
– 2 stukken ossenhaas
– roomboter (ongezouten)
– peper en zout

DSC_0075

Voorbereiding

Snij als eerste de ontbijtspek in kleine reepjes. Dit wordt al snel een berg, wat erg veel lijkt, maar dit zal later tijdens het bakken slinken. Daarnaast zijn de walnoten zijn erg grof, dus deze snij ik ook wat kleiner.

DSC_0076

Besprenkel het vlees aan beide kanten met zout (heeeeeel klein beetje) en peper (leef je uit).

DSC_0080

De spruitjes bereiden

Bak het spek in een braadpan (een bescheiden vuurtje is prima) en strooi er wat knoflook overheen. Voor de knoflook zijn in dit geval niet zo veel regels. Je kan zelf wat teentjes persen als je het wat groffer wilt hebben, ikzelf draai het uit een potje.

Kook de spruitjes een aantal minuten. Niet te lang, zodra ze beetgaar zijn mag je ze van het vuur halen en even laten uitlekken in een vergiet. Gooi ze vervolgens in de pan bij het spek en de knoflook.

Hierna volgt de honing! Voeg hiervan 2 eetlepels toe (de echte zoetekauwen mogen er een eetlepeltje aan toevoegen). Laat het geheel ongeveer 10 minuten op matig vuur doorbakken en roer het af en toe om. Laat het geheel daarna nog een keer uitlekken. Gooi de honingspruitjes in een kom en strooi er wat walnoten doorheen. Klaar om te serveren!

Het vlees bakken

Het bakken van de tournedos behoeft totale aandacht en toewijding. De scheidingslijn tussen een mals,verrukkelijk stuk vlees en taaie rotzooi is erg dun.

Ik gebruik een grillpan en zodra de pan goed heet is (hoog vuur!) mag hier een goed stuk roomboter in (niet verlegen zijn). Leg daarna het vlees in de pan. Als het goed is hoor je het knisperen en sissen! Het vlees moet meteen dichtschroeien, anders wordt het droog. Beweeg de stukken af en toe ook een beetje.

DSC_0081

Afhankelijk van hoe je het vlees gebakken wilt hebben draai je de stukken na een x aantal minuten om. Ikzelf hou van ‘rare’, en met vlees van deze dikte is een minuutje of 3 aan elke zijde genoeg.

Voordat ik het vlees uit de pan haal leg ik de zijkanten van het vlees nog heel kort tegen de pan aan, zodat het rondom mooi bruin is.

Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord om het daar 5 minuten te laten rusten. Dit haalt de ‘spanning’ uit het vlees, althans, dat heb ik me laten vertellen.

Het eindresultaat:

DSC_0082

DSC_0083

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *