Koken met Mark #1: Yakitori en Ingen No Goma-ae

Benodigdheden (2 personen):

– 500 gram kippendijfilet
– 120 ml sojasaus
– 60 ml mirin
– 60 ml sake
– 75 gram suiker (50 gram en 25 gram)
– sperzieboontjes
– 1 el ongepeld sesamzaad
– sateprikkers
– een bats met rijst

DSC_0019

Voorbereiding

Leg de sateprikkers in het water en laat ze een half uurtje nat liggen wezen. Dit voorkomt dat ze tijdens het bakken aanbranden.

Snij alvast de kippendijfilet in kleine stukjes / blokjes van ongeveer 1,5 centimeter. Het voordeel van filet is dat je het niet meer hoeft te ontbotten, waardoor de chaos iets minder groot wordt. Prik deze stukjes op de sateprikkers. Als variatie zou je er ook stukjes witte of groene ui tussen doen. Ik doe dat echter niet, want ik vind uien goor.

Je kan ook de rijst alvast koken. Mocht je nog geen rijstkoker hebben, bestel dan onmiddelijk deze en bedank me later. Je kan de rijst echter ook koken in een pannetje. Welke rijst je kiest maakt niet uit, kies vooral wat je lekker vindt.

Yakitorisaus

Gooi de sojasaus, mirin, sake en 50 gram suiker bij elkaar in een bak en mix het goed door. Kook het vervolgens ongeveer 10 minuten. Als het goed is wordt het wat dikker. Laat het niet te lang doorkoken, want dan wordt het te stroperig en gaat de suiker kristalliseren.

Goma-ae

Maal eerst de sesamzaadjes (1 el) fijn. Ik doe dit met een vijzel, want gaaf, maar het kan ook elektrisch. Voeg de gemalen zaadjes vervolgens bij de suiker (25 gram) en de sojasaus (1 el) en roer dit goed door elkaar.

DSC_0024

DSC_0025

Koken en bakken

Bak de gemaakte kipspiesjes in een grill- of braadpan zo’n 10 minuten op middelhoog vuur. Keer het regelmatig om, zodat alle zijden mooi bruin worden.

Kook tussendoor de boontjes zo’n 3 minuten. Door ze kort te koken blijven ze knapperig. Snij na het koken de puntjes eraf en snij de boontjes nog een keer doormidden.

Opdienen

Als de kipspiesjes klaar zijn kun je de yakitorisaus eroverheen schenken. Leg ze vervolgens op een bordje. Voor de gezelligheid zou je er nog wat sesamzaadjes overheen kunnen sprenkelen. Schep de rijst in een kommetje. Doe de boontjes in een bakje, gooi de Goma-ae erbij en verdeel het goed over de boontjes.

DSC_0027

Itadakimasu!

One Comment

  1. Lijkt me heerlijk ga het een keer proberen smakelijk allemaal .

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *